BRUGGE
 

  Foto: zicht op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk vanop de Dijver     


  start  > nederlands > europa > belgië > brugge > monumenten > onze-lieve-vrouwekerk
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Grote Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht...




 

Onze-Lieve-Vrouwekerk van Brugge

Algemeen. De slanke toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk domineert de Brugse skylines.  Met een hoogte van 122 m, is het het hoogste gebouw van Brugge en is het zelfs het op één na hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Naast grootte en de indrukwekkende gotische bouwstijl, is de kerk voornamelijk bekend als de begraafplaats van Maria van Bourgondië en het meesterwerk "Maria met Kind" van Michelangelo.

Beknopte geschiedenis.  De bouw van de kerk startte in de eerste helft van de 13e eeuw op de plaats waar eerder al een kerk stond in romaanse stijl. Het duurde tot in de 15e eeuw voordat de kerk afgewerkt was, inclusief de toren, de noord- en zuidbeuken. Vanaf de 15e eeuw werden verschillende aanpassingen gedaan zoals het oprichten van zijkapellen en herstellingen (verschillende aan de torenspits). Recent werden restauraties uitgevoerd aan de buitenkant waardoor de toren weer in al haar pracht te zien is.  

Bijzonderheden. De kerk bezit een rijke collectie schilderijen van 16e en 17e eeuwse meesters zoals Pourbus en er liggen ook een aantal heel oude graven (vanaf de 13e eeuw) die een paar decenia geleden werden ontdekt. Eén van de grootste schatten van de kerk is de marmeren sculptuur "Madonna met Kind" van de hand van Michelangelo.  Het meesterwerk zou initieel bedoeld geweest zijn voor een kerk in Italië maar een rijke handelaar zou het gekocht hebben en naar Brugge hebben laten overbrengen, waarna het in de kerk werd geplaatst. Dit zou het enige werk van Michelangelo zijn dat gedurende zijn leven buiten Italië is terecht gekomen. Andere blikvangers zijn de praalgraven van Maria van Bourgondië (zij was onder andere de hertogin van Bourgondië en Vlaanderen) en Karel I de Stoute (de vader van Maria). 

Randverhaal: baljuw Pieter Lanchals (hij liet een kapel in zijn naam bouwen in de kerk) bestuurde Brugge met harde hand in naam van keizer Maximiliaan van Oostenrijk tot zijn dood in 1488. De onpopulaire baljuw werd gevangengenomen tijdens een opstand van de steden tegen de Oostenrijkse keizer. Hij werd berecht voor zijn steun aan de keizer, schuldig bevonden en ter door veroordeeld. Zijn hoofd werd op een piek geplaatst aan de Gentpoort en zijn lichaam werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk (waar zijn graf nog steeds is).

 Adres: Mariastraat

  

Foto 1: toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk
Foto 2: Madonna door Michelangelo
Foto 3: praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute
Foto 4: doksaal in de kerk

 

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com.  Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].   

[sitemap]