BRUGGE
 

  Foto: de crypte van de kapel van het Heilig Bloed     


  start  > nederlands > europa > belgië > brugge > monumenten > kapel van het heilig bloed
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Grote Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht...



 

De kapel van het Heilig Bloed

Deze kapel bevindt zich in een hoek van het Burgplein en afgaande op de rijkelijk versierde gevel zou je niet onmiddellijk verwachten dat er een kapel achter de facade schuilt. Deze flamboyante facade is eigenlijk een 16e eeuws trappenhuis dat de twee achterliggende kapellen met elkaar verbindt: de romaanse Sint-Basiliuskapel en de (neo)gotische basiliek van het Heilig Bloed. De Basiliuskapel werd in de 12e eeuw in opdracht van Diederik van den Elzas gebouwd als dubbelkapel. Later werd de kapel verschillende keren aangepast. Dit bedehuis is voornamelijk bekend door een relikwie dat hier bewaard wordt: het relikwie van het Heilig Bloed, dat in de 13e eeuw van Constantinopel naar Brugge werd gebracht. Het verlaat de kapel slechts één keer per jaar en dat is voor de Heilig Bloedprocessie. Deze processie is een kleurige stoet waarin historische en bijbelse taferelen worden uitgebeeld. Het trekt jaarlijks duizenden kijklustigen aan.

De benedenkapel. Via een zijdeur kun je in de benedenkapel binnen, die ook wel de crypte wordt genoemd. Het contrast tussen het interieur van deze kapel (de Basiliuskapel) en de facade van het trappenhuis kan niet groter zijn. De kapel heeft weinig decoratieve elementen maar het is wel enige gedeelte van het hele gebouw dat nog steeds zijn originele vorm heeft. Het is zelfs één van de best bewaarde voorbeelden van romaanse bouwkunst in Brugge. De grootste ruimte bestaat uit drie beuken, overdekt door een kruisrib gewelf dat ondersteund wordt door stevige pilaren. In een kleine ruimte naast de kapel staat er een standbeeld van Christus en een graf. De doorgang tussen de twee ruimten is versierd met een timpaan dat het heilige doopsel uitbeeldt.

De bovenkapel.  Via de trap kom je terecht in de bovenkapel, de eigenlijke basiliek van het Heilig Bloed. Je zal versteld staan van het verschil tussen deze kapel en de donkere crypte beneden. De basiliek werd herbouwd in neogotische stijl, het baadt in het licht en is heel kleurrijk afgewerkt. De ruimte is éénbeukig en heeft een zijkapel. Het indrukwekkende houten gewelf is een echte eye-catcher.

Naast de kapel is er ook een kleine ruimte die is ingericht als een museum. Hier wordt het relikwie van het Heilig Bloed bewaard in een rijkelijk versierd schrijn. Hou er rekening mee dat er een wachtrij kan zijn om het relikwie van dichtbij te zien.

 

Adres: Burg (in de hoek van het plein naast het stadhuis)

 

Foto 1: buitenkant van het trappenhuis
Foto 2: de kleurige bovenkapel
Foto 3: timpaan in de benedenkapel
Foto 4: christusbeeld in een zijruimte van de benedenkapel

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].   

[sitemap]